
Asigurarea auto obligatorie (RCA)
Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite.Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despagubite in baza unei polite de asigurare facultativa de avarii si furt tip CASCO.
Ce se asigura ?
- Asigurarea RCA acopers prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie:
- prejudicii materiale;
- costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat;
- prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
- cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate;
- cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, apartinand tertului pagubit.
- Despagubiri pentru prejudiciile produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie si pentru cheltuielile facute de acestia in procesul civil, in conformitate cu:
- nivelul impus de legislatia statului membru pe teritoriul caruia s-a produs accidentul sau la nivelul legislatiei din Romania in cazul in care acesta din urma este mai mare;
- nivelul impus de legislatia din Romania, in cazul in care persoanele prejudiciate sunt cetateni ai unor state membre.
- Membrii familiei asiguratului, conducatorului auto sau oricarei alte persoane a carei raspundere civila este angajata intr-un accident de vehicule si este acoperita de asigurarea obligatorie RCA nu sunt exclusi de la beneficiul asigurarii pentru propriile lor vatamari corporale.
Ce nu se asigura ?
- Prejudiciile produse bunurilor aparținând conducătorului vehiculului răspunzător de producerea accidentului, precum si cele produse ca urmare a vătămării corporale sau decesului acestuia, indiferent cine solicita aceste despăgubiri
- Prejudiciile produse bunurilor aparținând persoanelor fizice sau persoanelor juridice, daca au fost provocate de un vehicul asigurat RCA, aflat in proprietatea ori utilizat de aceeași persoana fizica sau juridica.
- Prejudiciile cauzate in situațiile in care nu se face dovada valabilității la data accidentului a asigurării RCA
- Partea din prejudiciu care depășește limitele de răspundere stabilite prin contractul RCA.
- Amenzile de orice fel si cheltuielile penale la care ar fi obligata persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului.
- Cheltuielile făcute in procesul penal de persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului.
- Prejudiciile produse bunurilor transportate, daca intre persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului si persoanele prejudiciate a existat un raport contractual la data producerii accidentului.
- Prejudiciile produse de dispozitivele sau de instalațiile montate pe vehicule, atunci când acestea sunt utilizate ca utilaje ori instalații de lucru.
- Prejudiciile produse prin accidente survenite in timpul operațiunilor de încărcare si de descărcare.
- Prejudiciile produse ca urmare a transportului de produse periculoase.
Exista restricții de acoperire ?
NU se încheie contract RCA pentru persoanele fizice si juridice care utilizează vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal.
Legislatia in vigoare privind asigurarea RCA
- Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinul CSA nr.5/2010 pentru punerea in aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010)
Legislatia din Romania referitoare la asigurarea RCA este conforma cu Directivele europene care reglementeaza aceasta asigurare, acte normative obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.