Asigurarea Carte Verde

Asigurarea Carte Verde

Polita Carte Verde este corespondentul politei de asigurare RCA atunci cand circulati in afara granitelor Romaniei.Astfel, daca sunteti vinovat de producerea unui accident de circulatie in strainatate, cei prejudiciati vor fi despagubiti prin polita dumneavoastra Carte Verde. In acelasi timp, daca, pe teritoriul Romaniei, sunteti accidentat de un autovehicul inmatriculat in afara tarii noastre, veti fi despagubit prin polita Carte Verde a respectivului sofer/autovehicul. Prin asigurarea Carte Verde sunt asigurate riscurile de răspundere civilă a asiguratului pentru pagube produse prin avarierea si distrugerea unor bunuri, vătămare corporală sau deces, produse în afara teritoriului României, prin accidente de autovehicule înmatriculate în România.

Cum incheiem o polita Carte Verde ?

Incepand cu 2007, Cartea Verde este parte integranta a politei RCA.Acest fapt inseamna ca, odata ce ati incheiat o polita RCA, veti cumpara automat si polita Carte Verde. In Romania acest sistem este in responsabilitatea BAAR-Biroul Asiguratorilor Auto din Romania care reprezinta organismul ce reuneste societatile de asigurare din Romania autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto obligatorie si, dupa caz, si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspundere civila auto Carte Verde.

Teritorialitatea politei Carte Verde

Cartea Verde eliberata odata cu polita RCA, va avea valabilitate in mod obligatoriu in Statele Spatiului Economic European, in Elvetia, Croatia si Andora. Pentru celelalte state ale caror Birouri Nationale au aderat la Sistemul International Carte Verde (cum ar fi: Moldova, Ukraina, Rusia, Turcia, Serbia,Muntenegru, etc), asiguratorii pot acorda acoperire in baza Cartii Verzi eliberate odata cu polita RCA, dar nu sunt obligati sa faca acest lucru.Pe spatele politei Carte Verde puteti gasi adresele birourilor asiguratorilor auto din tarile respective, unde va puteti adresa in caz de accident.

Tarile incluse in polita standard sunt urmatoarele:

(A)Austria
(AND) Andorra
(B) Belgia
(BG) Bulgaria
(CH) Elvetia
(CY) Cipru
(CZ) Cehia
(D) Germania
(DK) Danemarca
(E) Spania
(EST) Estonia

(F) Franta
(FIN) Finlanda
(GB) Marea Britanie
(GR) Grecia
(H) Ungaria
(HR) Croatia
(I) Italia
(IRL) Irlanda
(IS) Islanda
(L) Luxemburg
(LT) Lituania

(LV) Letonia
(M) Malta
(N) Norvegia
(NL) Olanda
(P) Portugalia
(PL) Polonia
(RO) Romania
(S) Suedia
(SK) Slovacia
(SLO) Slovenia

Tarile care nu sunt incluse in polita standard (depinde de politica asiguratorului dumneavoastra Carte Verde daca va percepe o taxa suplimentara):

(AL) Albania
(BIH) Bosnia si Hertegovina
(BY) Belarus
(IL) Israel
(IR) Iran

(MA) Maroc
(MD) Moldova
(MK) Macedonia
(RUS) Rusia
(SBK)Serbia si Muntenegro
(TU) Tunisia
(TR) Turcia
(UA) Ukraina
Recomandari in caz de dauna

Intocmiti documentul Constat amiabil completand cu atentie toate campurile, in special cele referitoare la culpa si vatamari corporale si nu acceptati atribuirea responsabilitatii daca nu va considerati vinovat, precizand in mod explicit aceasta pe formular.

In cazul accidentelor grave anuntati imediat politia solicitati eliberarea actului constatator.

Pentru a afla corespondentul din Romania al unei societati de asigurare din strainatate va recomandam aplicatia realizata de BAAR, ce este disponibila AICI!

Veti avea nevoie de urmatoarele detalii:

tara asiguratorului – primele litere din rubrica numarul 4 de pe formularul Carte Verde
codul asiguratorului – codul din rubrica numarul 4 de pe formularul Carte Verde
denumirea asiguratorului – numele aflat la rubrica numarul 8 de pe formularul Carte Verde
data accidentului – data la care a avut loc accidentul
locul accidentului – judetul in care a avut loc accidentul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *