Asigurarea obligatorie a locuintei (PAD)

Asigurarea obligatorie a locuintei (PAD)

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD – acoperă daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundații, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

Contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se incheie în forma scrisă între PAID și proprietarul locuinței, prin mijlocirea companiilor care sunt acționari ai Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.Termenii, condițiile și clauzele contractului de asigurare a locuințelor, referitoare la suma asigurată obligatoriu, prima obligatorie și riscurile acoperite sunt general valabile și obligatorii și se stabilesc prin normele de aplicare a Legii 260/2008, aprobate prin ordin al președintelui CSA.

tarife_pad

Conform legislatiei in vigoare, asigurarile obligatorii de locuinte reprezinta un produs standardizat. Aceasta polita acopera cele 3 riscuri, indiferent de zona in care este amplasata locuinta dumneavoastra si de riscurile la care sunteti expusi. Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu “bulina rosie”. In rest, pot fi asigurate toate locuintele construite in baza unor autorizatii eliberate de autoritatile locale, inclusiv cele din zone in care inundatiile au devenit deja o certitudine aproape in fiecare an.

Despre PAID Romania

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componentă esențială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administrației și Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundații și alunecări de teren.Activitatea efectivă a PAID a început in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc și funcționează pe principiul solidarității, adică se aplică acelașii nivel de primă de asigurare pentru orice locuință, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, și de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

Sanctiuni

Conform Legii 260/2008, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 115 din 15 februarie 2011, cu modificarile si completarile aduse ulterior, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor, in conditiile prevazute de lege, constituie o contraventie, si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia.

Ce fac daca am deja polita facultativa ?

Potrivit noilor modificari legislative,cei care au încheiat pana la data de 07.082013 o asigurare facultativa care acopera riscurile prevazute in polita PAD, au obligatia incheierii unei polite obligatorii PAD separate fața de asigurarea facultativa abia la momentul expirarii asigurarii facultative.

Astfel, daca doriti incheierea unei polite de asigurare facultative, trebuie sa stiti ca aceasta nu va scuteste de obligatie incheierii politei obligatorii PAD! Mai mult, polita facultativa acopera cele 3 riscuri de catastrofa (inundatii, alunecari de teren, cutremur) peste limita politei PAD (maxim de 20.000 de euro), astfel ca e necesar sa incheiati si asigurarea PAD pentur a avea o protectie pentru daunele de pana la aceasta suma.

De asemenea, in cazul producerii unuia din riscurile acoperite de polita PAD, plata despagubirii se va face mai intai in baza asigurarii obligatorii. Daca paguba depaseste valoarea de 20.000 de euro, restul sumei se va plati in baza contractului de asigurare facultativa.

EXEMPLU: Daca aveti o locuinta de 45.000 de euro si incheiati o polita facultativa (care are o suma asigurata de 45.000 euro) si una obligatorie PAD, asigurarea facultativa va acoperi riscurile de inundatie, cutremur si alunecari de teren in limita a 25.000 de euro, restul de 20.000 de euro fiind acoperite de catre polita PAD. De asemenea, celelalte riscuri (incendiu, furt etc.) vor fi acoperite in limita a 45.000 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *