Abordarea profesionista sufera atunci cand clientul colaboreaza simultan cu mai multi brokeri

Piata de brokeraj in asigurari s-a dezvoltat constant in ultimii ani, ajungand ca, in prezent, brokerii sa intermedieze aproape jumatate din valoarea totala a politelor vandute pe piata locala. Totusi, acest avans a condus si la situatii in care clientii colaborau simultan cu mai multi brokeri, urmarind, de altfel, pretul cel mai scazut.

“Exista situatii in care clientii desemneaza mai multi brokeri sa le reprezinte interesele. In aceste cazuri, se exercita presiune si asupra companiilor de asigurare. Clientii ar trebui sa-si selecteze intai brokerul in baza ofertei de servicii, a ideilor si a abordarii privind tratamentul riscurilor”, a declarat Eduard SIMIONESCU, Directorul General al GrECo JLT Romania.

De aceea, “abordarea profesionista sufera atunci cand clientul colaboreaza simultan cu mai multi brokeri si asiguratori. Astfel de cazuri se soldeaza, de cele mai multe ori, cu oferte care, in conditii normale, nu ar putea fi sustinute si cu reduceri de costuri pe toate planurile in detrimentul calitatii serviciilor”, a adaugat acesta.

“Brokerii ar trebui sa educe clientii, sa le explice care este abordarea corecta, sa fie pregatiti sa propuna clientilor negocierea si transparenta comisioanelor”, a incheiat Eduard SIMIONESCU.

In ultimi ani, volumul primelor intermediate de brokeri a sporit constant, atat ca cifre absolute, cat si ca pondere in totalul pietei de asigurari. Astfel, daca in 2011, brokerii intermediasera 39,83% din piata de asigurari (aproximativ 3,11 miliarde lei), in 2013, acestia au ajuns la 46,84% (3,88 miliarde lei).

Comisioanele incasate de brokerii din Romania din activitatea de negociere a contractelor de asigurare s-au cifrat la 750,42 milioane lei in 2013, in crestere cu 6,66% fata de suma inregistrata cu un an mai devreme, conform cifrelor ASF. Totodata, aceasta valoare a reprezentat circa 19% din cele 3,88 miliarde de lei, cat au insumat toate primele intermediate de brokeri.

In total, brokerii au raportat catre autoritatea de supraveghere venituri de 773,03 milioane lei, in 2013, in urcare cu 6,52 fata de anul anterior.

Conform datelor ASF, la finele anului 2013, pe piata de asigurari din Romania erau active 596 companii de brokeraj in asigurare.

Sursa:1asig.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *